kucharz
opis zawodu

Kucharz – osoba, która przyrządza zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej potrawy w zakładach gastronomicznych. Do jego obowiązków należy przygotowywanie oraz wydawanie potraw gorących i dań garmażeryjnych. Kucharz powinien przestrzegać obowiązujących norm w zakresie porcjowania, wysokiej jakości, estetyki i higieny wydawanych posiłków.

Miejsca pracy:
  • Restauracje czyli zakłady z obsługą kelnerską, o najszerszym asortymencie produkcji, serwuje się w nich potrawy wchodzące w skład posiłków codziennych. Przyrządzanie potraw odbywa się na zamówienie konsumentów z karty dań.
  • Bistro to mały zakład z obsługą kelnerską, który świadczy usługi żywieniowe. Asortyment podstawowy to zimne i ciepłe przekąski, napoje alkoholowe, ciastka i desery.
  • Jadłodajnie to zakłady, w których serwuje się potrawy popularne. Posiłki sprzedaje się również na wynos.
  • Stołówki w zakładach żywienia zamkniętego, takich jak: szpitale, sanatoria, domy wczasowe, jednostki wojskowe, internaty i brusy, domy wczasowe, domy opieki, przedszkola, szkoły i zakłady pracy.
Przedmioty punktowane w rekrutacji:
  • język polski,
  • język obcy,
  • matematyka,
  • informatyka.
Języki obce:

język angielski lub język niemiecki.

Wybierając naukę w tym zawodzie:
  • uczysz się zawodu w szkolnych pracowniach,
  • masz możliwość dalszej nauki,
  • będziesz przygotowana/y do wejścia na rynek pracy,

Po ukończeniu szkoły zdajesz egzamin państwowy i uzyskujesz wykształcenie zasadnicze branżowe.

Uzyskane kwalifikacje w zawodzie:

HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań



więcej o egzaminach zawodowych:
szkoła branżowa

zawód z pasją
kucharz

smak i elegancja


Zainteresował cię kierunek kształcenia?
Dowiedz się więcej i zostań naszym uczniem